TrosKompas

NPO 3 | 22.10 uur | woensdag 02 dec 2020
Muziek

Top 2000: The untold stories

‘Popprofessor’ Leo Blokhuis komt met de verhalen achter bekende liedjes in ‘Top 2000: The untold stories’.

Ellen Foley vertelt in de eerste aflevering hoe een liefdesrelatie met The Clash-zanger Mick Jones haar nog steeds een jaarlijkse cheque oplevert. De band Triggerfinger uit België legt uit hoe hun hit ‘I follow rivers’ is ontstaan. Aan de Engelse kust wordt het verhaal achterhaald van Keane’s ‘Sovereign light café’. En Rickie Lee Jones brengt een akoestische versie van haar klassieker ‘Chuck E’s in love’ ten gehore.

Matige tekst
Ook wordt stilgestaan bij ‘Careless whisper’ van George Michael uit 1984. Hij zat toen nog in Wham! en schreef het lied samen met zijn bandmaatje Andrew Ridgeley. Omdat ze het nummer niet in de stijl van Wham! vonden passen, werd het als solonummer van George Michael uitgebracht. De ballad met de saxofoonsolo werd al door het duo in 1981 geschreven, toen beiden nog maar achttien jaar oud waren.

Het stond in bijna 25 landen boven aan de hitlijsten, en wereldwijd werden er zes miljoen exemplaren van verkocht. George Michael heeft zich hier altijd over verbaasd, omdat hij de tekst helemaal niet zo goed vond. ‘Careless whisper’ stond in de Top 2000 van 2019 op nummer 236.