TrosKompas

Freek Vonk

Boomslang

Ik wandel over de savanne in Zuid-Afrika en speur de bomen af. Ineens zie ik wat over de takken glijden: een boomslang!

Boomslangen behoren tot de giftigste slangen van Afrika. Ze eten andere boombewoners, het dichte bladerdek is hun jachtgebied. Boomslangen jagen overdag, en duidelijk op zicht. Dat zie je aan 
hun ogen, die bijna te groot lijken voor hun kop. Goede ogen hebben ze wel nodig, want ze eten graag kameleons; geen makkelijk doelwit.

Kameleons zitten urenlang stil, bewegen supersloom en zijn meesters in camouflage. Maar boomslangen zijn niet makkelijk te foppen. Hun ogen horen bij de beste van alle slangen ter wereld; goed genoeg om een kameleon te zien zitten.

Gifgroene kameleonslang

Biologen leken niet bijzonder geïnspireerd bij het benoemen van deze slang. Boomslangen kregen hun algemene naam vér voordat bekend werd dat ze erg giftig waren, anders was die naam vast spannender geweest!

Een wereldberoemde bioloog en slangenexpert werd in 1957 door een boomslang in zijn duim gebeten. Hij besteedde er geen aandacht aan, omdat hij dacht dat een beet van de slang niet zo gevaarlijk was, en overleed 24 uur later. Na analyse van boomslangengif bleek het - oeps - ontzettend krachtig te zijn.

Het gif laat je bloeden

Het gif van een boomslang zorgt ervoor dat je uit je tandvlees, je neus, je ogen, tsja uit al je openingen gaat bloeden. Je krijgt ook interne bloedingen, waarvan de meest acute een hersenbloeding is.

Een gevaarlijke gifslang dus, ware het niet dat de kans dat je gebeten wordt erg klein is. Boomslangen bijten zeer zelden. Als ze toch bijten, dan is de kans dat je het overleeft groot als er een ziekenhuis met antigif in de buurt is. Want wat óók werd ontdekt na het fatale ongeluk is dat dit slangengif traag werkt. Er is tijd om hulp te zoeken.

Dit is een prachtslang! Rustig zet ik ’m terug in de bomen, waar hij hoort.