TrosKompas

freek vonk

Kousenbandslangen

Ik ben natuurlijk gek op slangen, en een van de raarste spektakels in het dierenrijk is een jaarlijks terugkerende seks-orgie in Canada...

Bij het Canadese Lake Manitoba wacht men tijdens de lente in grote spanning op het moment dat de eerste kousenbandslangen uit hun ondergrondse holen komen gekropen. Deze ongevaarlijke en visetende dieren hebben dan net overwinterd. In de holen zitten honderden, duizenden, of zelfs tienduizenden slangen. De winterverblijven zijn soms zo groot als een huiskamer. Vol met kronkelende slangen, kunt u zich het voorstellen? Het is een nachtmerrie voor iedereen die bang is voor slangen. De winterholen zijn uitgesleten ruimten in de poreuze kalksteengrond rond het meer. Daarbinnen blijft de temperatuur boven nul, ook al kan het buiten tientallen graden vriezen. Buiten zouden de slangen sterven.

Wriemelend kluwen
In de lente worden ze wakker en komen weer tevoorschijn. De reptielen zijn dan nog koud en sloom. De mannetjes gaan snel op zoek naar een vrouwtje om te bevruchten. Best lastig in deze slangen-massa, maar de vrouwtjes scheiden feromonen of seks-lokstoffen af en daar reageren de mannen op. Zo wordt elk vrouwtje al snel bestormd door tientallen mannetjes. Ze vormen een wriemelende kluwen om haar heen; het lijkt wel een bal levende spaghetti! Eén van de mannetjes zal het uiteindelijk lukken om zijn geslachtsopening tegen die van het vrouwtje te drukken en haar te bevruchten. Het is eigenlijk gewoon een grote orgie, een megaspektakel dat ik nog een keer met eigen ogen hoop te zien!