TrosKompas

NPO 1 | 20.35 uur | woensdag 24 jul 2019
SPORT

Tour de celeb

In het programma ‘Tour de celeb’ fietsen vier bekende Nederlanders, te weten Erik Dijkstra, Anna Yilmaz, Remco Veldhuis en Nicole Buch, een van de zwaarste bergetappes van de Tour de France.

Dat doen ze niet zomaar voor de leuk, maar om donateurs te werven voor de Nierstichting, die de draagbare kunstnier zo snel mogelijk wil realiseren. Zo’n draagbaar apparaat verbetert de kwaliteit van leven van nierpatiënten enorm. De BN’ers worden klaargestoomd en begeleid door coach Leontien van Moorsel en topsportarts Guido Vroemen. Mentaal worden ze elk bijgestaan door een nierpatiënt.

“Ik ben redelijk impulsief en als het om goede doelen gaat, roep ik snel ja”, vertelt Nicole Buch. “Dus toen deze vraag kwam, zei ik spontaan ‘Ja natuurlijk!’, maar achteraf realiseerde ik me dat ik ja had gezegd tegen een echte Touretappe. En nog een heel zware ook: 135 kilometer, waarvan 60 klimmen! Ik heb er maar niet zoveel over nagedacht, haha.”

Sportief
Nicole had nog nooit op een racefiets gezeten. “Gelukkig ben ik sportief en heb ik een goede conditie. Anderhalf jaar geleden heb ik nog de marathon van New York gelopen, ook voor het goede doel, en ook heel impulsief. Maar ja, voor het goede doel doe ik alles. Zo’n draagbare kunstnier zorgt voor vrijheid en dat vind ik zelf het allergrootste goed.”