TrosKompas

NPO 1 | 21.25 uur | woensdag 24 jul 2019
SPEL

De S.P.E.L. Show

De Nederlandse taal leeft. En hoe! Koppelstreepjes vervallen, pannekoek werd pannenkoek en ­Engelse termen sluipen langzaam maar zeker in ons vocabulaire. Wat je op school hebt geleerd, wordt vaak vergeten.

Dat is de reden dat Astrid Joosten ‘De S.P.E.L.show’, waarin alles draait om taal, ontwikkelde. “Een matige beheersing van de Nederlandse taal kan je bij een sollicitatie de baan kosten. Als je er goed in bent, ben je al in het voordeel.” Astrid heeft deze taalstrijd zo opgezet dat het hele gezin vanaf de bank thuis kan meedoen. In de eerste aflevering van een nieuwe reeks nemen BN’ers Klaas van Kruistum, Jörgen Raymann en Janouk Kelderman het op tegen 26 ‘gewone’ Nederlanders, die samen het alfabet vertegenwoordigen.

Letterkeer
In drie ronden moeten alle deelnemers vragen beantwoorden die draaien om spelling, grammatica en spreekwoorden. Zoals ‘Zoek de fout in deze zin’ en ‘Wat betekent dit spreekwoord?’. Liefhebbers van het maken van anagrammen komen ook aan hun trekken in de taalquiz met de vraag ‘Welk woord kun je maken van dit anagram?’.

In de finale gaan de beste alfabetspeler en beste BN’er met elkaar de taalstrijd aan. Met de presentatrice gaat het overigens heel goed. Ze is smoorverliefd en spreekt hierover klare taal: “Verliefd zijn is heerlijk, we zijn gewoon weer tieners!”