TrosKompas

NPO 2 | 21.10 uur | maandag 22 jul 2019
REIZEN

Planeet Nigeria

De Brits-Nigeriaanse youtuber Ikenna Azuike gaat in zes afleveringen op ontdekkingsreis door zijn geboorteland Nigeria en laat ons een verrassend Afrika zien.

Ikenna Azuike, die al jaren in Nederland woont, begon zijn carrière als advocaat en journalist, maar is vooral bekend door zijn satirische YouTube-kanaal ‘What’s up Africa’. Hij is uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste Afrikanen. Op dit moment wonen er in Afrika bijna 200 miljoen mensen. Naar verwachting zijn dat er aan het eind van deze eeuw zelfs een miljard, bijna net zo veel als in het huidige China. Aan de hand van een reis door Nigeria laat Ikenna de stormachtige ontwikkeling zien die Afrika doormaakt.

Verrijkend en leerzaam
Ikenna is op zijn reis getuige van eeuwenoude rituelen om geesten te verdrijven, maar ziet in Lagos – de snelst groeiende metropool op aarde – ook het moderne Nigeria, met zijn luxe torenflats, duurzame landbouwers en modeontwerpers. Ook bezoekt hij het door terreurorganisatie Boko Haram geteisterde noorden. Overal waar hij komt, raakt hij verwonderd door het optimisme, de trots en energie van de bevolking. “Mijn reis was soms emotioneel en confronterend, maar vooral verrijkend en leerzaam. Ik raakte geïnspireerd door de veerkracht
en vindingrijkheid van de Nigerianen. Ik ontdekte welke van mijn eigen­schappen onmiskenbaar Nigeriaans zijn en welke eigenschappen écht niet.”