TrosKompas

Freek Vonk

Boommarter

Ik ben in Zweden en zie iets door een boom glijden. Ik ontdek meteen wat het is. Zo gaaf, dit is mijn geluksdag. Een boommarter!

Boommarters zijn waanzinnig lenige jagers. Ze bewegen bijna als een kat door het landschap, een prachtig gezicht! Ze hebben alleen veel kortere poten dan een kat. Verder hebben ze een lange staart, die eenderde van de totale lichaamslengte meet. Deze zorgt voor de nodige balans op de takken!

Boommarters eten vooral vlees en hebben zeer scherpe klauwtjes, waarmee ze makkelijk door de bomen kunnen rennen. Ze zetten hun nagels in de schors en bewegen stukjes omhoog door schokkende bewegingen vanuit hun achterpoten te maken. Het is fantastisch om deze roofdieren door de bomen te zien klimmen, vooral als je beseft dat ze ook in Nederland voorkomen - al is het wel een van onze meest zeldzame zoogdiersoorten. In heel Nederland leven er tussen de 300 en 400, vooral op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

Diverse optrekjes
Een boommarter is het enige zoogdier dat hoog in de boomkruinen een eekhoorn achterna kan zitten en kan vangen. Hij maakt soms duizelingwekkende, meterslange sprongen. Mocht hij vallen, dan komt hij - net als een kat - altijd op zijn pootjes terecht. Natuurlijk kost dit veel energie en daarom zul je een boommarter dit trucje niet vaak zien doen - maar hij kan het wel!

‘Makkelijk’ heeft echter z’n voorkeur, hij eet wat hij vindt en pakt het grootste deel van z’n prooien op de grond, zoals kleine knaagdieren, vogels en hun eieren, en insecten. In de nazomer en herfst eet hij zelfs bessen en vruchten. En over gemakzucht gesproken… In zijn territorium heeft de boommarter diverse optrekjes, veelal tweedehands. Want zelf bouwen? Ho maar. Hij maakt liever gebruik van oude eekhoornholen of spechtennesten!

 

Beeld: © Getty Images