TrosKompas

Freek Vonk

Nettenwerpers

Ik ben op Madagaskar, een van mijn favoriete plekken – met een unieke dierenwereld. Terwijl ik ’s avonds rondloop op zoek naar dieren, kom ik iets waanzinnigs tegen. Een heel bijzondere spinnensoort die ik nog nooit eerder heb gezien!

Deze spinnen heten ‘nettenwerpers’, en zo heten ze niet zomaar. Zo op het eerste gezicht lijkt deze spin namelijk bezig met een haakwerkje, maar niets is minder waar. Deze spin staat namelijk in jachtmodus. Ze hangt ondersteboven, en met haar achterste twee poten houdt ze zich vast aan haar eigen draad. Met de voorste zes poten heeft ze een soort ‘net’ vast, dit is in feite niets meer dan een klein webje gemaakt van spinnenrag. Geduldig wacht ze tot een nietsvermoedende kever, mier of ander insect onder haar door loopt.

Zodra dat gebeurt, is het tijd voor actie. Dan spreidt deze spin in een soepele beweging haar speciale net uit en werpt ze het uit naar voren. Dat gebeurt allemaal in een duizendste van een seconde! Het kleine net is nu nog zo groot als een postzegel, maar tijdens het vangen wordt het net zes keer zo groot. Het spinnenrag waar dit net uit bestaat is namelijk heel elastisch, en rekt gemakkelijk uit. De spin spreidt het net dan over haar prooi uit en die raakt meteen verstrikt in de spindraden. En vast is vast. Hoe gaaf is dat!

Gitzwarte zoeklichten
Wat ook meteen opvalt zijn twee enorme koplampen van ogen. Het zijn net twee gitzwarte zoeklichten. Zelfs de allerkleinste beetjes licht komen er nog binnen. Hun ogen zijn naar schatting wel tweeduizend keer zo gevoelig voor licht als menselijke ogen. Nettenwerpers zijn dan ook heel visueel ingesteld, en zien – zelfs diep in de nacht – de kleinste beweging onder zich. Nettenwerpers vangen op deze manier enkele prooien per nacht, maar voor elk slachtoffer moeten ze wel geduldig een nieuw webje weven. Wat een prachtige, inventieve jagers!

 

 

Beeld: © Frank.Vassen CC BY 2.0