TrosKompas

Freek Vonk

Citroenhaaien

In de zee rond een klein, onbewoond Bahamaeilandje tref ik een kraamkamer aan van… citroenhaaien!

De Bahama’s bestaan uit ongeveer 700 officiële eilanden, maar er zijn ook nog duizenden kleine ‘officieuze’ eilandjes… Vandaag ben ik op weg naar één zo’n onbewoond plekje. Onbewoond? Ja, boven water wel. Maar onder water is het een heel ander verhaal, daar zit het vol met leven! Eenmaal aangekomen worden we meteen begroet door prachtige citroenhaaien. Het zijn nog redelijk kleine exemplaren. Dit is dan ook een zogeheten citroen-haaienkraamkamer. Dat is een plek waar jonge citroenhaaien relatief veilig kunnen opgroeien zonder zorgen. Want die grote oceaan zit vol gevaar. Pas als ze straks met een meter of drie groter en sterker zijn, zwemmen ze richting open zee. Tot die tijd zijn ze hier veilig met z’n allen.

Sociale dieren
Als ik het water inga, word ik meteen door ze begroet, want ze zijn heel nieuwsgierig. Een geinig feitje: citroenhaaien zijn sociale dieren en hebben – net als mensen – vriendjes. Dat betekent dat citroenhaaien met sommige soortgenoten om onduidelijke redenen vaker optrekken dan met andere. Er zwemmen er nu een stuk of tien om me heen en sommige durven duidelijk dichter bij mij te komen dan andere. Dat komt doordat citroenhaaien – ook net als mensen – verschillende karakter-eigenschappen hebben. Sommige zijn wat stoerder, anderen meer verlegen.
De een neemt meer risico om aan eten te komen, de ander houdt zich op de achtergrond. Hoe gaaf is dat? Na een tijdje zie ik steeds meer citroenhaaien wegzwemmen, dus volgens mij zijn ze hun interesse in mij kwijt. De laatste twee die blijven hangen kijken me recht aan. Het is een gaaf gezicht hoe ze me proberen in te schatten. Uiteindelijk zwemmen ook zij weg en ga ik het water uit. Wow, wat een ervaring!

 

Beeld: © Getty Images