TrosKompas

Dierenarts Hans

Het felle roodborstje

Als wij in onze tuin bezig zijn, komt er altijd wel een roodborstje bij ons zitten om de door ons omgewoelde oppervlakte te inspecteren op insecten en wormpjes. Ze zijn erg nieuwsgierig en niet heel bang van mensen.

Roodborstjes verdedigen fel hun territorium, dat soms wel 10.000 vierkante meter groot kan zijn. De vriendelijk ogende vogeltjes zijn erg agressief tegenover indringers. De mannetjes bevechten zelfs de vrouwtjes. Daarom verschijnt er altijd maar één roodborstje bij u in de tuin: de eigenaar van het territorium. En u dacht nog wel dat de tuin van u was... Er leven in Nederland gemiddeld een miljoen roodborsten, 500.000 broedparen. Ze leven het liefst in het bos en, bij gebrek aan beter, in tuinen. Bij voorkeur wat rommelige tuinen waar veel insecten leven. De roodborst eet van alles: spinnetjes, vliegen, torren, zaadjes, bessen, enzovoort. Een deel verdwijnt in de herfst naar het zuiden; vanuit de noordelijke landen trekken hun vervangers naar de leeggekomen plaatsen. Het roodborstje dat u in de zomer ziet, kan dus een ander zijn dan in de winter.

Niet monogaam
Mannen en vrouwen zien er even mooi ‘rood-borstig’ uit en allebei zingen ze dat het een lust is. Het enige verschil: in het voorjaar trilt het vrouwtje met haar vleugels om haar man te paaien. Overigens gaan ze als de kindjes zijn uitgevlogen weer uit elkaar en op zoek naar een nieuwe partner. De roodborst is niet monogaam.

WEETJE
• Het roodborstje broedt tot en met juli. Het rommelige nestje van wat gras en bladeren kan in de boom zitten, maar ook verstopt in een muur of een dichte struik.
• Bij strenge kou en vorst kunt u de roodborsten en andere vogels plezieren met ongekookte, gewalste havermout. Door het pletten komt het binnenste van de haver voor vertering beschikbaar.

Beeld: © Getty Images