TrosKompas

Dierenarts

Vergiftiging bij dieren

Wist u dat katten ernstig ziek kunnen worden van lelies? En bij paarden moet u oppassen voor Jakobskruiskruid, taxus en buxus.

Vergif is een betrekkelijk begrip. De ene diersoort kan een gif of een giftige plant heel goed verdragen, de andere diersoort is juist hyper­gevoelig voor de kleinste hoeveelheid. Ook zijn er stoffen die in een hoge dosis een heftig werkend vergif zijn, maar in een lage dosering worden ingezet als voedingsmiddel of zelfs als medicijn. Een voorbeeld: antiworm en antivlooienproducten worden heel goed verdragen door onze honden en katten. Wormen, vlooien en luizen leggen juist het loodje, precies wat we beogen. Voor de ene diersoort een medicijn, voor de andere een bestrijdingsmiddel.

Gifplanten
Dieren kunnen erg ziek worden door giftige planten. Paarden zijn zeer gevoelig voor o.a. jakobs­kruiskruid, taxus en buxus. Jakobskruiskruid werd tot enige jaren geleden veel gebruikt in plantsoenen, want het is een sterke plant met mooie bloemen die het de hele zomer uithouden. De taxus en de buxus kennen we natuurlijk van onze eigen tuinen. De hagen blijven in de zomer én de winter mooi groen.

Heftig ziek
Paarden zullen nooit zomaar eten van jakobs­kruiskruid, taxus of buxus. De smaak van deze planten is simpelweg te scherp voor ze. Maar als een klein stukje van genoemde planten en struiken in het maaiafval terechtkomt, gedroogd wordt (waardoor de scherpe geur afneemt) en vol goede bedoelingen aan de paarden wordt voorgezet, dan is de ramp niet te overzien. Meestal worden de dieren snel ernstig ziek zonder dat
de eigenaar de oorzaak ervan kan vermoeden. Diergeneeskundig ingrijpen baat dan ook niet meer. Oplettendheid is dus op zijn plaats met onze dieren.