TrosKompas

NPO 3 | 22.25 uur | vrijdag 29 mrt 2019
CABARET

De vloer op

Vanavond start het nieuwe seizoen van ‘De vloer op’, het programma van Human waarin acteurs met minieme aanwijzingen een scène improviseren.

Twee oud-gedienden zijn Stefan de Walle (sinds 1999) en Eva Van der Gucht (sinds 2006). “Het is de oervorm van het spelen”, vindt Eva. “Het is zoals toen je als kind in de kast van je oma een jurk vond, die aantrok en vervolgens met je neefjes en nichtjes een verhaal ging verzinnen.” Stefan vergelijkt het met muzikaal jammen. “Zoals een jazzband dat kan doen: lekker met elkaar op een thema er vandoor gaan, en kijken waar het eindigt.”

Soms de plank mis
De acteur is sowieso fan van improviseren. “Dat is ook de lol van ‘De vloer op’: dat je ontvankelijk en open bent voor de impulsen van je tegenspeler. Zelf sla je ook onverwachte wegen in. Af en toe sla je de plank mis, maar het improviseren houdt het leuk en fris om te doen.”

Humor moet niet
‘De vloer op’ wordt geassocieerd met humor, maar de scène kan net zo goed serieus worden, vertelt Eva. “De eerste paar jaar dacht ik dat het grappig moest zijn. Maar nu weet ik: Nee, als je maar een mooi verhaal brengt. Het publiek vindt het natuurlijk leuk om te kunnen lachen, maar ze willen net zo graag ontroerd worden, of ergens door stilvallen.”