TrosKompas

NPO 2 | 19.15 uur | maandag 25 mrt 2019

De bibliotheek

Het aantal bibliotheken in Nederland neemt langzaam af. In 2017 waren er nog 776, waarvan Zuid-Holland het rijkst bedeeld is en je ze in Flevoland echt moet zoeken. Het aantal leden blijft behoorlijk stabiel op 3,7 miljoen. Het is wel opvallend dat de groei vooral bij de jongeren zit. De leden lenen gemiddeld ongeveer 19,3 boeken en e-books per jaar, opgeteld zijn dat er 71 miljoen in heel Nederland. Omdat de totale collectie ongeveer 25 miljoen boeken telt, wordt elk boek jaarlijks gemiddeld iets minder dan driemaal uitgeleend. Het meest uitgeleende boek van 2018 was ‘De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen’.

Mooiste bibliotheken
Nederland telt een aantal zeer fraaie, historische bibliotheken. Daaronder zijn de rijkversierde bibliotheek uit 1826 van het Teylers Museum in Haarlem (te bezichtigen in de groepsrondleiding), de rococo-bibliotheek van de abdij van Rolduc in Kerkrade en de zestiende-eeuwse Librije in Zutphen, waar de kostbare boeken aan een ketting vastzitten. Daarnaast is ook een aantal moderne bibliotheken een bezichtiging waard. De Boekenberg in Spijkenisse heeft een glazen piramidedak en werd door de reissite Zoover uitgeroepen tot een van de tien mooiste bibliotheken ter wereld. De bibliotheek School 7 in Den Helder werd vorig jaar tot beste bieb ter wereld gekroond. Dat komt vooral door de speelse opzet met huiskamers in een honderd jaar oud schoolgebouw.

Meer dan boeken
Bibliotheken hebben veel meer dan alleen de boekenuitleen. Veel vestigingen zijn voorzien van een koffiebar en studieruimtes. Sommige hebben een game-room. Er worden cursussen en workshops gegeven, films vertoond en theatervoorstellingen gespeeld. Er zijn kunstexposities en er is livemuziek. In de Lochal, een voormalige locomotieffabriek in Tilburg, vind je loungeplekken, een hangende tuin en zelfs een foodlab. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in de bieb doen. Toch komt 60% van de Nederlanders nooit in een bibliotheek.

Bibliobusje komt zo
Niet elke plaats heeft een bibliotheek en daarom zijn er bibliobussen; rijdende biblio-theken. Ook dat aantal neemt af, doordat provinciale subsidies verdwijnen. In 2015 waren er nog maar zestien bussen, die op 212 plekken parkeerden. In sommige bibliobussen kun je ook geld pinnen, je ov-pas opladen en
je postpakketjes afgeven.

Minibiebs
De particuliere minibiebs, oftewel straatboekenkastjes waar je boeken kunt lenen of ruilen, zie je juist steeds vaker. Er zijn er minimaal 1.500 in ons land. Een vergelijkbare organi-satie is Bookspot, waar mensen hun overbodige boeken kunnen brengen om anderen blij mee te maken. Die zijn vervolgens te leen bij kerken, scholen en… jawel bibliotheken. In Duitsland worden telefooncellen omgebouwd tot zulke minibiebjes, dat ziet er ook nog eens erg leuk uit.