TrosKompas

Freek Vonk

Sitatoenga

Ik ben in Gabon en heb diep in de jungle mijn kamp opgezet. De volgende ochtend gaan we op pad en zie ik een groot dier in het moeras staan. Een sitatoenga!

Net als het wildebeest en de impala is de sitatoenga een soort antilope, maar dit is er eentje met een voorliefde voor een natte, drassige omgeving. Sitatoenga’s staan hoog op de poten, het lijkt bijna of ze hoge hakken aan hebben. Hun hoeven zijn hoger dan die van andere antilopen en hun twee tenen staan ver uiteen gespreid. Daarbij is hun voet extreem flexibel. Dit alles dient voor een stevige grip en tegen het wegzinken bij het lopen op de modderige moerasbodem. De vettige, ruige vacht van sitatoenga’s is een andere aanpassing aan hun leefgebied. Het olielaagje op de haren houdt de huid lekker droog, hoewel ze veel in het water te vinden zijn. Het exemplaar dat ik ontmoet is een mannetje, want hij draagt die mooie, tweemaal gedraaide hoorns.

Waterrat
De sitatoenga is een echt moerasdier en het eerste wat hij doet als hij gevaar voelt, is het water in vluchten. Op het land zou hij zo ingehaald worden. Als het moet verstopt hij zich helemaal onder water. Hij dompelt zich onder en alleen de oren en neusgaten steken dan nog boven het wateroppervlak uit. Hij zwemt niet snel, maar legt makkelijk enkele kilometers af. Om uit te rusten kiest hij droge stukken of drijvende eilandjes in het moeras. Als hij gaat liggen draait hij, net als een hond, een aantal cirkeltjes om z’n as totdat het gras naar wens is platgedrukt tot een fijn matrasje. Leven in het moerasgebied betekent een walhalla van waterplanten, inclusief grassen, vooral riet. Omdat deze jongen lekker aan het eten is laat ik hem verder met rust. Wat een prachtig gezicht!

Sitatunga_3 © Publiek Domein

BANNER_FREEK