TrosKompas

Freek Vonk

Kroonkraanvogels

Wanneer ik in Zimbabwe over de savanne rijd, zie ik ineens twee grote vogels in een boom zitten: grijze kroonkraanvogels!

Er zijn weinig dieren met zo’n dramatisch kapsel. Daar hebben ze dan ook hun naam aan te danken. De koppen van zowel de mannetjes als vrouwtjes zijn getooid met een gouden kroon van stugge veertjes. Het zijn grote vogels – meer dan een meter lang, op spillebenen, en vier kilo zwaar – maar ze zijn er niet minder elegant om. Onder hun kop hangt een felrood keelzakje, dat opgeblazen wordt en vervolgens dient als een soort geluidsversterker tijdens hun luide geroep. Naast de keelzak hebben ze een heel lange luchtpijp, die in hun borst is opgerold als een tuba. De luchtpijp zit aan de borst vast met een set dunne plaatjes, die gaan trillen bij het maken van geluid en het geluid versterken. Ze kunnen dan ook heel veel herrie maken.

Voor altijd
Op de foto zie je duidelijk een setje, en het mooie aan kraanvogels is dat ze hun hele leven bij elkaar blijven. Maar er gaat nogal wat aan vooraf voor een mannetje en een vrouwtje officieel bij elkaar komen. Grijze kroonkraanvogels kiezen hun partner als ze ongeveer drie jaar oud zijn en kunnen meer dan twintig jaar oud worden, dus het is een serieuze zaak. Om af te tasten of ze elkaar leuk vinden gaan ze dansen. Twee potentiële partners lopen samen een stukje op, knikken wat naar elkaar en maken een buiging. Dan begint de dans pas echt, een synchrone choreografie van hoge sprongen, mooie poses, vloerpatronen en flapperende halfopen vleugels. Voor extra drama plukken ze gras en andere dingetjes van de grond in hun snavel en slingeren die hoog op. Niet alle eerste dates gaan goed; dan gaan ze door naar de volgende kandidaat voor een nieuwe kans. Deze twee hadden overduidelijk wel succes!

LR_GettyImages-144365843_kopie

BANNER_FREEK