TrosKompas

Freek Vonk

Orinocodolfijn

Als je aan dolfijnen denkt, denk je al gauw aan de oceaan. Maar sommige van deze bijzondere zeezoogdieren leven in rivieren.

Van alle rivierdolfijnen zijn Orinocodolfijnen de bekendste en de grootste. Ze kunnen 2,5 meter lang worden en meer dan 200 kilo wegen. Je vindt ze in de Orinocorivier in Zuid-Amerika, maar ook in de Amazone – een van de langste rivieren ter wereld. De Orinocodolfijn heeft nog een andere – waarschijnlijk bekendere – naam: roze dolfijn! Wetenschappers hebben nog niet helemaal uitgevogeld waarom hij vaak die roze kleur heeft. Een van de theorieën heeft te maken met de grote agressie tussen de mannetjes onderling, vooral in de paartijd. De roze huid met groeven zou een en al littekenweefsel zijn, afgeschraapt door het veelvuldige bijten. Een andere theorie heeft te maken met de rode modderbodem van sommige rivieren waarin ze zwemmen, vooral na zware regens. Het zou een vorm van camouflage kunnen zijn.

Verdwenen vin
De kalfjes beginnen hun leven effen donkergrijs en krijgen na verloop van tijd een blauwgrijs velletje met wat roze vlekken. De volwassen mannetjes zijn vaak het felst roze. Het maakt ze prachtig! Roze dolfijnen zijn zeer behendige zwemmers. In de vaak donkere en smalle doorgangen van rivieren mag dat ook wel. Ze manoeuvreren als echte acrobaten tussen het vlechtwerk van ondergelopen boomwortels en stammen door. Om dit makkelijker te maken is de rugvin van deze dolfijnen in de loop van de evolutie steeds kleiner geworden. Uiteindelijk zijn ze hem zelfs helemaal verloren, er is nu alleen nog een richel zichtbaar. Zo kan de rugvin nooit in de weg zitten in een rivier vol obstakels. In heel ondiep water kunnen ze zelfs op hun rug zwemmen zonder zichzelf te bezeren. Kortom, Orinocodolfijnen zijn perfect uitgerust voor het rivierleven!


© Oceancetaceen / CC BY-SA 2.0 de