TrosKompas

Freek Vonk

Waterbuffel

In Sri Lanka kruip ik voorzichtig door het hoge gras. Vijftig meter verder staat een kudde heel gevaarlijke dieren. Toch zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen als je ze zo lekker ziet grazen...

Natuurlijk heb ik het over waterbuffels. Deze reuzen kunnen bijna drie meter groot worden, en een gewicht bereiken van 1.200 kilo. Ze zijn daarmee de grootste van alle runderen (Bovini), waartoe ook bijvoorbeeld de Kaapse buffel, wisent, jak en Amerikaanse bizon behoren. De mannetjes dragen reusachtige, naar achteren gekrulde hoorns, die per stuk wel anderhalve meter lang zijn. Hun ‘spanwijdte’ is ook de grootste van alle runderen en kan wel twee meter zijn. De vrouwtjes dragen ook van die geribbelde hoorns, maar die zijn kleiner. De hoorns kunnen verschillende vormen hebben en ook recht uitstaan naarde zijkanten. Het zijn schitterende dieren om te zien! Maar desalniettemin moet ik heel voorzichtig te werk gaan.

1.000 kilo chagrijn
Waterbuffels staan bekend als heel chagrijnig, en tegen zo’n tank van meer dan duizend kilo is niemand opgewassen. Gelukkig staat de wind mijn kant uit en kunnen ze mij niet ruiken, dus ik kruip langzaam dichterbij. Waterbuffels zijn aangepast aan het leven in deze natte, drassige moerassen. Hun grote, wijd uiteenstaande hoeven en flexibele kogelgewrichten voorkomen dat ze met hun zware gewicht diep doorzakken in de zachte bodem. Ze bewegen zich dus makkelijk voort in moerassen en wetlands. Ook hebben ze er genoeg te eten. Waterplanten zijn overal te vinden, al houden de waterbuffels ook van het grazen in graslanden. Deze kudde bestaat uit ongeveer twintig vrouwtjes en hun jonkies. De mannetjes leven vaak in aparte groepen.Dan draait de wind; tijdom terug te lopen. Wat een machtige dieren!

waterbuffel
© Brian Snelson / CC BY 2.0

BANNER_FREEK