TrosKompas

Freek Vonk

Reuzenmanta

Tijdens het duiken in Australië zie ik in de verte een enorme schaduw opduiken. Een reuzenmanta! Dat is de grootste rog ter wereld.

 De mantarog komt dichterbij en het is alsof er een bestelbus langs komt zwemmen. Reuzenmanta’s kunnen een spanwijdte bereiken van zeven meter! Doordat hun borstvinnen in een punt uitlopen, zijn ze driehoekig van vorm. Die vinnen zijn enorm krachtig. Als een vogel vliegen manta’s moeiteloos door het water. Ze lijken langzaam door het water te zweven, maar vergis je niet! Door hun vinnen als vleugels op en neer te slaan, halen ze snelheden van wel 24 km/u. In normale ‘vlucht’ slaan reuzenmanta’s hun vinnen elke 4 à 5 seconden op en neer, maar ze kunnen ook versnellen, diep duiken en zelfs hoog uit het water springen. Manta’s moeten wel altijd in beweging blijven om te overleven.

Flexibele flappen
Reuzenmanta’s komen in alle tropische gebieden voor. Ze zijn zachtaardig van karakter en zwemmen vaak zelfs op duikers af uit nieuwsgierigheid. Anders dan bij andere roggen zit de bek van een reuzenmanta aan de voorkant van zijn lijf en niet aan de buikzijde. Dat heeft te maken met zijn manier van eten. Hij zwemt continu met zijn mond open tijdens het eten. Er zitten peddelvormige, vlezige flappen aan weerszijden van zijn bek. Met die flexibele flappen leidt hij voedsel zo zijn bek in, als een soort trechterwerking. Het water dat met het voedsel meekomt wordt door de kieuwen naar buiten geperst, maar het voedsel blijft achter de kieuwzeefborstels steken. Reuzenmanta’s eten kleine visjes die in scholen leven, en plankton, kleine diertjes en plantjes die door de zee zweven. Het enorme gevaarte zwemt nu langs me heen en duikt verder de diepte in. Wat een vis!

Manta_ray_from_Yap
© Bartek.cieslak / CC BY-SA 3.0

BANNER_FREEK