TrosKompas

Freek Vonk

Rode vleerhond

De rode vleerhond leeft op Madagascar, en behoort tot de grootste vleermuizen van de wereld. Zijn spanwijdte kan ruim een meter bedragen, waarbij de mannetjes wat groter zijn dan de vrouwtjes.

De rode vleerhond is endemisch voor Madagaskar; dat betekent dat hij alleen te vinden is op dit Afrikaanse eiland. In tegenstelling tot veel andere vleermuizen doen vleerhonden niet aan echolocatie. Zij gebruiken vooral hun ogen en neus voor het zoeken naar eten. Het zijn dan ook fruiteters, geen jagers. Ze hoeven alleen een boom met rijpe, sappige bessen te scoren, zoals een baobab. Ze houden namelijk van fruitsmoothies, maar dan wel zonder stukjes. Tijdens het eten van een vrucht drukken ze de pulp tegen hun geribbelde gehemelte, om het sap eruit te persen. Om dit eten te vinden hebben ze grote ogen, veel groter dan die van andere vleermuizen. Ook kunnen ze ’s nachts grote afstanden afleggen om aan eten te komen, soms wel vijftig kilometer per nacht. Dat doen ze meestal in een groep. Deze dieren leven namelijk in een kolonie, en enkele scouts vliegen voor de groep uit om geschikte fruitbomen te vinden.

Duizenden tegelijk
Soms vliegen ze met honderden of duizenden vleerhonden tegelijk, en dat is een prachtig gezicht! Het maagdarmstelsel is simpel; voedsel doet er een halfuur over om te passeren. Vleerhonden hebben daarom een constante behoefte aan energie en ze eten per nacht ongeveer hun eigen gewicht aan fruit. Kolonies van de rode vleerhond zijn niet moeilijk te vinden, want ze zijn groot en vrij luidruchtig. Ze zitten dan met zijn allen dicht bij elkaar en hangen aan de buitenste takken van hun favoriete slaapboom. Klaar om erop uit te gaan!

BANNER_FREEK