TrosKompas

Freek Vonk

Duivelsrog

De duivelsroggen voor de kust van Mexico leven vaak in enorme scholen van soms wel 10.000 roggen bij elkaar. Ongelooflijk!

Duivelsroggen zijn goed van andere roggensoorten te onderscheiden door hun lange, uitgestrekte borstvinnen. Die hebben zelfs wel wat weg van vleugels. Van punt tot punt kunnen ze twee meter breed worden. Hun paringsgedrag is een spektakel. Hierbij springen ze massaal uit het water, een prachtig gezicht. In de verte lijken het wel vliegende schotels die uit het water gelanceerd worden. Dit is onderdeel van hun paringsritueel! De roggen schieten vanuit het water met topsnelheid recht omhoog de lucht in. Ze kunnen bij een sprong wel tot twee meter boven het wateroppervlak uitkomen.

Sierlijk in de lucht
Hierna blijven ze enkele seconden sierlijk in de lucht hangen en maken soms nog een paar salto’s of schroeven in de lucht, waarna het minder charmante deel van deze act aanbreekt: de landing in de zee. Of beter: óp zee, want ze doen geen enkele moeite om sierlijk het water in te glijden. Ze belanden plat op hun buik – BAM! – op het water. Het doet bijna pijn om naar te kijken. De knal die dit veroorzaakt, is waarschijnlijk het hele doel van de sprong. Hoe hoger de sprong, hoe harder de knal op het water en wie het hardste knalt, heeft de grootste kans een wijfje te scoren. Als duivelsrogginnen konden praten, zouden ze een sexy mannetje een knaller noemen!

BANNER_FREEK