TrosKompas

Freek Vonk

Bombardeerkevers

Exploderende torren? Dat was zo’n beetje mijn eerste reactie toen ik hoorde van het bestaan van de bombardeerkevers. Deze insecten komen ook in Nederland voor, al zijn ze hier vrij zeldzaam.

De hoornkikker dankt zijn naam aan de twee hoornvormige uitsteeksels bovenop zijn kop. Logisch! Waarschijnlijk helpen deze hoorns bij de camouflage. Ze hebben namelijk wel wat weg van bladstelen en zorgen er zo voor dat de kop minder zichtbaar is. Deze kikker is een allesbehalve kieskeurige eter. Sterker nog: hij eet gewoon álles wat voor zijn bek komt. Hoe groot die prooi is, maakt niet uit. Met zijn enorme bek kan hij prooien opschrokken die bijna net zo groot zijn als hijzelf. Zijn lievelingsmaal bestaat uit muizen, slangen, spinnen, hagedissen, knaagdieren, insecten, wormen, krabben en andere kikkers. Kortom: bijna alles. Er zijn Surinaamse hoornkikkers gevonden die gestikt zijn in een prooi die toch iets te groot bleek te zijn om te verwerken. Dit zijn misschien wel de grootste veelvraten onder de kikkers.

Sit and wait
Toch verspilt een hoorn-kikker niet veel energie aan het vangen van een lekker hapje. Hij past de sit-and-waitstrategie tot in perfectie toe. Hij graaft zichzelf in in de zompige grond van de jungle. Alleen zijn kop en zijn gigantische bek steken nog boven de aarde uit. Zo wacht hij tot er een prooi voorbijkomt. Soms gebruikt hij zijn tenen om een prooi naar zijn bek te lokken. Door zijn lange tenen te wiebelen, lijken het net wormen. Loopt een prooi in zijn hinderlaag, dan is deze hopeloos verloren. De kikker springt op en alles wat kleiner is dan zijn lijf wordt gegrepen. Met zijn vlijmscherpe tanden klemt hij de prooi vast om deze vervolgens in één geheel door te slikken. Dit gedrag heeft deze kikker dan ook een toepasselijke – en terechte – bijnaam opge-leverd: Pac-Man-kikker!

Brachinus_spPCCA20060328-2821B © Patrick Coin CC BY-SA 2.5

BANNER_FREEK