TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Lavendel

Gaat u op vakantie naar het Middellandse Zeegebied, dan komt u vast ook langs prachtig glooiende, blauw-paarse lavendelvelden, waar een heerlijke aromatische geur boven hangt.

De oude Egyptenaren wisten al dat dit kruid waardevolle essentiële olie bevat. Zij gebruikten lavendelolie niet alleen voor parfums, maar ook bij het mummificatieproces. Naar zeggen was farao Toetanchamon (gestorven in 1323 v. Chr.) een echte fan van lavendel. Hij wilde zelfs in zijn graftombe een kruik met lavendelolie.

Lavendelbaden
De Grieken en Romeinen badderen maar wat graag in lavendelbaden. Dat gaf lichaam en geest rust na een pittig gevecht op het slagveld, en het heelde tevens de wonden. In de middeleeuwen was men niet zo proper. Om de stank in de huizen te verdrijven, strooide men gewoon lavendelbloemen op de vloer. De geur hield tevens ongedierte en dus ziektes buiten de deur.

Maagdelijkheid
Dat doet denken aan een verhaal uit de omgeving van Marseille. Een groep dieven zou gedurende de pestepidemie in de veertiende eeuw de doden en zieken hebben beroofd. Eenmaal in de kraag gegrepen boden ze in ruil voor ‘genade’ hun geheime (lavendel) wondermiddel aan, waardoor ze vrijelijk hadden kunnen roven zonder zelf ziek te worden. De dames in de renaissance dachten dat door het dragen van een takje lavendel en rozemarijn hun maagdelijkheid bewaard zou blijven, maar of dat echt werkte...?

Zeer veelzijdig
Inmiddels heeft de moderne wetenschap onomstotelijk bewezen dat de werking van de essentiële olie van lavendel inderdaad bijzonder veelzijdig is. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat deze plant ook gewoon prachtig is in de tuin of op het balkon. Wist u dat lavendel, wanneer die lekker in het zonnetje staat en goed gesnoeid wordt, wel tien tot vijftien jaar oud kan worden?

401px-Lavandula_multifida

© public domain