TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Deukhoed

Bij het woord deukhoed denken we al snel aan ‘the Godfather’ of gangsterbaas Al Capone. Mannen met maatpakken, van wie de gezichten mysterieus verscholen gingen onder hun hoed…

De deukhoed werd rond 1890 ontworpen, maar werd pas populair vanaf de jaren twintig. Met name heren uit de middenklasse droegen deze hoofdbedekking. Ook de deukhoed was onderhevig aan trends en raakte daarom eind jaren vijftig uit de mode. Jammer, want menig vrouwenhart ging sneller kloppen wanneer de man galant zijn hoed voor haar afnam en hij haar zwoel in de ogen keek. De deukhoed is tegenwoordig weer helemaal in en wordt door veel beroemdheden gedragen. Ook onze modieus geklede koningin Máxima is een fan van dit model, wat terug te zien is in haar hoedencollectie.

De Borsalino
De meest bekende deukhoed is de borsalino. Het gelijknamige bedrijf bestaat al sinds 1857. Het verkocht in de jaren twintig jaarlijks twee miljoen hoeden. Inmiddels zijn er ruim 2.700 verschillende modellen op de markt gebracht. Wilt u vandaag de dag een echte borsalino, dan moet u diep in de buidel tasten. Het productieproces doorloopt maar liefst veertig verschillende fasen en het duurt in totaal zeven weken voordat de hoed helemaal klaar is. Dat arbeidsintensieve proces wordt uiteraard doorberekend in de prijs van het hoofddeksel.

Hoofdbescherming
Maar waarom zou men eigenlijk weer een hoed gaan dragen? Het is niet alleen een hippe toevoeging aan de kledingstijl, maar beschermt ook het hoofd tegen regen, wind en zon. Wist u trouwens dat bijna vijftig procent van de lichaamswarmte via het hoofd verdwijnt?

deukhoed.jpeg

Michael Corleone in The Godfather © Paramount Pictures