TrosKompas

Freek Vonk

Gilamonster

Deze hagedis heeft de coolste naam van alle reptielen: het gilamonster! Hij is zwaargebouwd, heeft een brede kop, korte poten en een dikke staart.

Het gilamonster komt vooral voor in droge, woestijnachtige gebieden in het zuidwesten van de Verenigde Staten tot het noordwesten van Mexico. Snel achter prooien aanrennen past niet bij zijn relaxte levensstijl. Deze nestrover loopt altijd heel langzaam rond in de woestijn, op zoek naar pas- geboren kleine zoogdieren en eieren van grondbroedende vogels en reptielen. Het gilamonster vindt zijn eten met zijn neus en door zijn omgeving te proeven met zijn tong. Zo kan hij een geurspoor herkennen en over lange afstand volgen. In de lente jaagt hij overdag, in de hitte van de zomer wacht hij tot de schemering of nacht.

Staart vol voedsel
Het klimaat waarin het gilamonster leeft is warm en droog, een uitdagende omgeving van uitersten. In zo’n klimaat moet je slim omgaan met je energie-voorraad en daar is het gilamonster een ster in. Zijn staart werkt zoals de bulten van een kameel, een ander woestijndier: het slaat vet op. Heeft hij in de karige wintermaanden energie nodig, dan slinkt zijn staart. En heeft hij een aantal lekkere maaltijden gegeten, dan zwelt die op. Handig, zo’n voorraadkast die je altijd bij je hebt! Een gilamonster kan grote maaltijden eten, soms wel een derde van zijn lichaamsgewicht in één keer. Dankzij zijn zeer lage stofwisseling hoeft hij nooit op pad om zijn buikje te vullen: sommige eten hun volledige energievoorraad voor het hele jaar bij elkaar in slechts drie of vier grote maaltijden. Wow!

1280px-Gila.monster.arp © Wikipedia

BANNER_FREEK