TrosKompas

NPO 1 | 22.20 uur | donderdag 20 dec 2018

Liefde is...

Vanaf vanavond presenteert Sophie Hilbrand het nieuwe programma ‘Liefde is...’. In deze vijfdelige serie houdt ze openhartige gesprekken met mensen in verschillende fasen van hun relatie. “Ik heb er zelf ook wat van opgestoken!”

Nieuw programma, vertel!

“Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het over de liefde. Elke aflevering behandelt een andere fase: verliefd, beginnende relatie, lange relatie, in scheiding, alleen en op zoek. Niet per se in die volgorde, overigens. Ik ben er zelf erg blij mee. We hebben goede verhalen van mensen die zich kwetsbaar durven opstellen en kritisch naar zichzelf durven kijken. Het zijn onderwerpen die iedereen wel herkent. Het programma heeft me weer eens laten zien dat we wel heel makkelijk een oordeel vellen, vaak nog zonder dat we het hele
verhaal kennen.”

Waarom vond je het leuk om dit programma te maken?
“Ik houd van goede gesprekken en de psychologie achter menselijke processen. Ik vind het altijd interessant welke beslissingen mensen kunnen nemen, en de liefde is sowieso een fijn onderwerp om over te praten. Ik hoop ook dat mensen wat hebben aan de verhalen in ons programma.”

Heb je er nog wat van opgestoken?
“Zeker. Sommige uitspraken van onze deskundige Dirk de Wachter vond ik een openbaring. Zo zegt hij dat je, ook al voelt het ongemakkelijk, soms een conflict moet opzoeken omdat je relatie daarvan kan groeien. Ik vond het vroeger heerlijk om verliefd te worden, maar ik was wat minder goed in een relatie hebben.
Dat kwam misschien omdat ik conflicten uit de weg ging, de confrontatie niet aanging en me aanpaste. Ik heb ooit gedacht dat ik later lekker in mijn eentje zou eindigen. Mijn moeder is nog steeds samen met mijn vader, maar is ook altijd zelfstandig geweest. Zij heeft steeds uitgestraald dat ze het best allemaal alleen kan. Dat gaf mij het gevoel dat ik dat ook zou kunnen. Dat was misschien wel makkelijker. Maar nu vind ik een vaste relatie zó leuk! Die wil ik vasthouden. Sommige mensen hebben meerdere partners en anderen blijven hun hele leven bij elkaar. Ik hoop dat ik bij die laatste groep hoor. Natuurlijk geeft een relatie gedoe, zijn er uitdagingen, maar kom maar op! We lossen het wel op.”

Welke aflevering vond jij het interessantst?
“Die over scheiden, vanwege het mooie verhaal en de mooie afloop. Een voorbeeld van hoe het ook kan. De man van dat stel was een aantal keer vreemdgegaan en daar was ik altijd heel fel op. Maar toen ik zijn verhaal hoorde begreep ik hem ergens wel. Dat verraste mij wel een beetje.”

Wat is het belangrijkste wat je uit je werk haalt?
“Behalve dat ik het zelf interessant vind om ze te maken, zetten mijn programma’s aan tot na-denken en dat geeft me voldoening. Ik hoop dat het iets doet bij mensen, dat ze zich erkend en serieus genomen voelen. Zelf steek ik er ook vaak wat van op. Het praten met al die verschillende mensen geeft me andere ideeën en inzichten. Het is leuk om tussendoor een luchtiger programma te maken, maar mensenverhalen vertellen doe
ik het allerliefst.”