TrosKompas

De dierenarts

Verwilderde zwerfkatten

Zwerfkatten zijn weggelopen van huis, de weg kwijtgeraakt of achtergelaten door hun baas. Ze kennen geen natuurlijke vijanden. Als een verwilderde poes en kater elkaar gevonden hebben, vermeerderen ze zich explosief met grote nesten, soms zelfs enkele per jaar. Al die dieren struinen door de natuur en vangen daar hun voedsel. Natuurbiologen schatten dat ze met z’n allen vele miljoenen prooidieren per jaar verorberen: vogels, muizen, eekhoorns en vlinders, maar ook beschermde diersoorten als vleermuizen en weidevogels. Verder zijn ze geduchte concurrenten van roofvogels, uilen en marterachtigen, die van dezelfde prooidieren afhankelijk zijn.

Ziekten verspreiden
Verwilderde katten hebben niet alleen een verwoestende eetlust, maar kunnen ook ziekten verspreiden die onze huiskatten en ook onszelf kunnen besmetten. Toxoplasmose is het grootste gevaar. Dat lijkt een beetje op een griepje, maar kan zich ernstiger ontwikkelen. Het is dus zaak om zwerfkatten bij ons huis weg te houden.

Bel meteen het asiel
Als u denkt met een verwilderde kat te maken te hebben, voer deze dan niet bij, hoe zielig het ook lijkt. Het best kunt u meteen het dierenasiel bij u in de buurt vragen of het dier kan worden gevangen. Dat doen de medewerkers met een speciale vangkooi. Eenmaal in een asiel worden deze katten gecastreerd/gesteriliseerd en ingeënt/gevaccineerd. Soms kunnen ze nog bij een nieuw, liefdevol baasje worden geplaatst, maar dat is helaas niet altijd het geval. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een zwerf-kattenalarm Nederland in 2025. Voor meer informatie en tips: zwerfkatten-nederland.nl

WEETJE
Laat uw eigen huiskat een opvallend halsbandje dragen met liefst een belletje eraan. Zo is duidelijk te zien dat uw poes geen zwerfdier is. Bovendien worden prooidieren door het belletje gewaarschuwd - uw eigen kat krijgt tenslotte al voldoende lekkers.

Beeld: © Getty Images