TrosKompas

 
Deze actie verloopt over...
09
dagen
03
uren
33% korting

AvroTros Vrijdagconcert

Nu de blaadjes van de bomen vallen, worden velen een beetje weemoedig. Het AvroTros Vrijdagconcert sluit op 10 november perfect bij deze stemming aan, met twee schitterende lijdensverhalen.

Het gerenommeerde Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor nemen u op sleeptouw met een gepassioneerde versie van psalm 130 en een troostrijk ‘Stabat Mater’ van Schubert. Charles Ives, tenslotte, haalt in zijn ‘Derde symfonie’ herinneringen op aan een onbekommerde jeugd.

Troostrijk
Stabat Mater Franz Schubert was een gelovig mens en componeerde een indrukwekkend aantal religieuze werken, waaronder maar liefst zeven missen. Hij koesterde een liefde voor Maria. Haar verdriet om de kruisdood van haar zoon inspireerde hem in 1815 tot een kort maar ingeleefd ‘Stabat Mater’ voor koor en orkest. Een jaar later componeerde hij een veel ambitieuzere versie, voor solisten, koor en orkest. In het bijna veertig minuten durende stuk voert Schubert ons langs talloze emoties, van angst en onbegrip tot verzoening en troost. Na een hoogst dramatische climax in het tiende deel overheerst uiteindelijk de vreugde over de eenwording met God in de hemel.

Krachtige roep om licht
Schubert componeerde dit ‘Stabat Mater’ op zijn achttiende, de Franse Lili Boulanger was pas begin twintig toen zij in 1917 een zetting maakte van psalm 130, ‘Vanuit de diepten roep ik tot u, oh Heer’. Ze leed aan een bijzondere vorm van tuberculose, was bijna continu aan haar bed gekluisterd en wist dat ze niet lang meer te leven had. Ondanks haar zwakke gezondheid, beschikte Boulanger over een bewonderenswaardige innerlijke kracht. Ze voltooide ‘Du fond de l’abîme’ een jaar voor haar dood en schreef hiermee als het ware haar eigen requiem. Het is een indringende weeklacht van een mens op zoek naar een sprankje licht. Toch straalt door alle wanhoop heen een geweldige levenslust. Het is haast onmogelijk niet geraakt te worden door deze hoogst persoonlijke hartenkreet.

Hymnen bij het kampvuur
Een heel ander soort weemoed verklankt de Amerikaanse componist Charles Ives in zijn ‘Derde symfonie’. Hij schreef deze op zijn dertigste en kijkt nostalgisch terug op zijn jeugd, toen hij organist was van een kerkje in New York. In drie delen schotelt hij ons orkestrale variaties voor van de hymnen waarop hij destijds impro-viseerde. Maar er zijn ook andere referenties, zoals oorlogsliederen, dansen en Europese klassieke muziek. Het stuk ademt de sfeer van jongeren die rond een kampvuur gospels zingen, vandaar de ondertitel ‘The camp meeting’. Voor deze briljante aaneenrijging van invallen en melodische lijnen kreeg Ives in 1947 terecht de Pulitzer Prijs.

Zo bestelt u kaarten:

Bel vóór 1 november naar 030-2314544 of bestel uw kaarten via tivolivredenburg.nlDe actiecode is troskompas1011 (hoofdlettergevoelig)Uw kaarten worden tijdig toegestuurd.

TivoliVredenburg
Vrijdag
10 november 2017
Aanvang inleiding
19.30 uur
Aanvang concert
20.15 uur

 • Radio Filharmonisch Orkest
 • Groot Omroepkoor
 • James Gaffigan dirigent
 • Maartje Rammeloo sopraan
 • Fabio Trümpey tenor
 • André Morsch bas

Ives ‘Derde symfonie’ (‘The camp meeting’)
Boulanger ‘Du fond de l’abîme’ (psalm 130)
Schubert ‘Stabat Mater’Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.