TrosKompas

De dierenarts

Wie is de mol

Je hebt John de Mol, Linda de Mol en Johnny de Mol, en je hebt ook nog ‘Wie is de mol?’, maar voor mij is die doodgewone dierenmol pas echt bijzonder!

De mol leeft ondergronds, u ziet hem daarom zelden. U merkt zijn aanwezigheid pas op als er een slingerende worst van molshopen door uw tuin loopt. Deze kleine graver heeft heel kleine ogen. Ze zijn slechts één millimeter groot, en dan ook nog enigszins verstopt onder de haren van zijn vacht. Met deze ogen kan hij net licht van donker onderscheiden. Veel beter is zijn gehoor, maar zijn belangrijkste zintuig is zijn roze neus. Die heeft tastzenuwen en gevoelige snorharen waarmee hij zijn omgeving aftast.

Duizend kilo aarde
De mol is een uitstekende graver, dat is alom bekend. Het dier heeft zeer sterke (voor)poten die enigszins afgeplat zijn, met aan de uiteinden stevige nagels. Zo kan hij harde grond loskrabben en naar boven vervoeren, tot maar liefst duizend kilo per jaar! Hij legt complete gangenstelsels onder de grond aan, soms wel op een meter diepte en zestig meter lang. Waarom? Hij hoopt dat de wormen en andere bodemdiertjes die in de grond leven, in zijn gang terechtkomen. Daar leeft hij van. Bij normale temperaturen en neerslag maakt de mol vooral veel ondiepe gangen.

In hitte hogere hopen
Voor de bezitters van een mooi gazonnetje is het geen pretje als er plotseling een of meer molshopen uit het niets opduiken. Deze kunt u makkelijk wegscheppen en de zoden terugduwen. Door het warme weer van de afgelopen maanden is de grond echter heel droog geworden en is het voedsel van de mol dieper in de aardlaag gekropen. Daarom moet hij diepere gangen maken. Hij kan al dat zand nu niet meer een beetje ‘opdrukken’; hij moet het voor zich uit schuiven, naar boven, waardoor er echt grote molshopen ontstaan. Dat zijn zulke bergen zand, die stampt u niet zomaar meer de grond in.

Beeld: © Getty Images