TrosKompas

De dierenarts

Kan een huisdier een beroerte krijgen?

Het verschijnsel beroerte kennen we bij mensen maar al te goed. Van het ene op het andere moment krijgt iemand uitvalsverschijnselen. Hoe zit dat met dieren?

Een beroerte is een verzamelnaam van verschillende oorzaken en gevolgen van bloedvatproblemen. Er zijn grofweg twee typen beroertes. In de eerste variant gaat er een bloedvat stuk met bloedingen als gevolg. Berucht zijn hersenbloedingen, waardoor meestal hersenschade optreedt; en het openscheuren van te wijd gegroeide vaten, bijvoorbeeld de hoofdslagader in de buik.

Infarcten
De andere variant is het verstopt raken van een bloedvat, ook wel een infarct genoemd. Infarcten kunnen in principe in alle organen en weefsels optreden, met verschillende ziektebeelden als gevolg. Denk bijvoorbeeld aan een herseninfarct met uitvalsverschijnselen, hartinfarct of longinfarct, ook wel longembolie genoemd. In deze gevallen wordt de bloedtoevoer achter de verstopping afgesloten. Het weefsel dat geen bloed meer krijgt sterft af en is definitief verloren. Gelukkig kunnen omliggende weefsels vaak een deel van de uitgevallen functies overnemen.

Verwijding hartspier
Mensen en dieren lijken veel op elkaar en ook een huisdier kan een beroerte krijgen. Ernstige gevallen zijn duidelijk zichtbaar. Zo kan bij sommige kattenrassen een verwijding van de hartspier ontstaan, met als gevolg trager stromend bloed, waardoor er een klontering in de bloedvaten ontstaat. Deze klonten kunnen grote herseninfarcten veroorzaken, waarna een hevige epilepsie optreedt. In de meeste gevallen is deze fataal.

Signalen
Kleinere uitvallen worden vaak niet direct herkend als een bloeding of infarct. Waar moet u op letten? Waarschuwingssignalen zijn onder meer: rondjes lopen, speekselen, vallen, vreemde geluiden maken en afwijkende oogpupillen.

Beeld: © Getty Images