60 jaar tv

Vijftig jaar lang kondigden diverse tv-omroepers in beeld de programma’s aan. Twee van de allereersten waren Jeanne Roos en Mies Bouwman.

Omroepsters van het eerste uur

“Goedenavond dames en heren. Vanavond is het een heel bijzondere avond.” Zo begon omroepster Jeanne Roos de allereerste officiŽle tv-uitzending op 2 oktober 1951. Het programma werd via de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) uitgezonden en – als alles goed ging – ontvangen op de vijfhonderd tv’s die Nederland op dat moment rijk was. In de uitzending waren enkele verschillende programma’s verwerkt, zoals het televisiespel ‘De toverspiegel’, waarin actrice Hetty Blok een rol speelde. Toen het programma even werd onderbroken door een drie minuten durende storing, sprak Roos na afloop de legendarische woorden: “Wij komen pas kijken, maar tenslotte komt u ook pas kijken.” Roos (1916-2001) over haar debuut in een interview: “Ik was ongelooflijk zenuwachtig en wilde het liefst hard weglopen.”

Zwaaiende Hannie
Zo’n veertien dagen na bovenstaande uitzending kwam ook de KRO met een televisieavond. De
eerste jaren presenteerde Mies Bouwman (foto), maar in 1954 gaf zij het stokje over aan Hannie Lips. Lips was de eerste omroepster die kinderprogramma’s aankondigde. Na afloop van een programma zwaaide ze met beide handen naar de kinderen die thuis voor de buis zaten, en die zwaaiden vast uitbundig terug.

Mies Bouwman (© H. Jonker/HH)