60 jaar tv

Buitenechtelijke relaties, Mysteries en noodlottige gebeurtenissen. Dat was ‘De stille kracht’, een serie naar het gelijknamige boek van Louis Couperus.

De stille kracht

De miniserie, die in 1974 via de Avro op de Nederlandse televisie verscheen, verhaalde over de culturele kloof tussen Oost en West, in dit geval Java en Nederland. Hoewel de reeks zich afspeelde in het Javaanse Lawoebangi van de negentiende eeuw, vonden de opnamen plaats in een Hilversumse studio. De hoofdrollen waren weggelegd voor Pleuni Touw (Leonie), Willem Nijholt (Theo) en Bob de Lange (Van Oudijck).

Te bloot
Beroemd is de scne waarin het naakte lijf van Leonie besmeurd raakt met ‘bloed’. Ongehoord, want veel te bloot, vond men in die tijd. Pleuni Touw hierover in een interview: “Ik heb daarna juist nog ontzettend moeten uitkijken dat ik niet altijd zulke rollen aangeboden kreeg!” De serie was gemaakt naar het gelijknamige boek dat de Nederlandse schrijver Louis Couperus, ook bekend van ‘Noodlot’ en ‘Eline Vere’, in 1900 schreef.

Afgelopen jaar liet regisseur Paul Verhoeven weten dat hij ‘De stille kracht’ wil gaan gaan verfilmen. De acteurs die de rollen zullen vertolken zijn nog niet bekend. Wel zou de film in 2013 in de bioscopen moeten gaan draaien.

 ( ANP)