60 jaar tv

Grote gebeurtenissen rond ons Koninklijk Huis hebben altijd kunnen rekenen op een hausse aan media-aandacht. De begrafenis van koningin Wilhelmina was de allereerste die op tv kwam, destijds nog in zwart-wit.

In het wit

Koningin Wilhelmina wordt beschouwd als de invloedrijkste monarch sinds Willem van Oranje. Ze zat een recordaantal jaar op de troon: pas na 58 jaar regeren gaf zij op 68-jarige leeftijd het estafettestokje door aan haar dochter Juliana. Daarna trok Wilhelmina zich terug op paleis Het Loo, waar ze op 28 november 1962 stierf en Nederland in diepe rouw dompelde.

Op 8 december vond de begrafenis plaats, die rechtstreeks op radio en televisie te volgen was. Omdat Wilhelmina in wederopstanding geloofde, was haar laatste wens om in het wit begraven te worden, net als haar echtgenoot Hendrik. Heel ongebruikelijk en het kostte dan ook nogal wat moeite om een passend wit vervoersmiddel voor de kist te vinden.

De begrafenisstoet begon op het paleis in Den Haag, waar Wilhelmina lag opgebaard. Langs de route naar de Nieuwe Kerk in Delft vormden zo’n negenduizend militairen een erehaag en bijna drieduizend genodigden woonden de kerkdienst bij. Na afloop werd Wilhelmina de grafkelder in gedragen, waar de familie zonder camera’s in stilte afscheid kon nemen.

De witte lijkkist komt voorgereden. ( ANP)